110 ÉVES A HALASI CSIPKE !

110 ÉVES A HALASI CSIPKE !

HozzászólásSzerző: Mercedes » 2012.10.06. 01:54

Száztíz éves a halasi csipke címmel ötven darab egyedi, kézzel készített halasi csipkét és ezüst keretbe foglalt csipke ékszereket mutatnak be a Museion No. 1. Galériában csütörtöktől Budapesten.

Kilenc csipkevarró alkotása lesz látható a tárlaton, amely a halasi csipke száztíz éves történetéről igyekszik átfogó képet adni közölte az MTI-vel Sütő Erika, a galéria munkatársa.

A kiállításon a halasi csipkék legjellemzőbb motívumaival, a pávával, a hattyúval és a gyöngyvirággal díszített hófehér alkotásokat vonultatnak fel. A díszítéshez hagyományosan növényi, állati és népies-figurális elemeket használnak. A csütörtöki megnyitón bemutatnak ezüst keretbe foglalt csipkeékszereket és medálokat, kitűzőket, de lesz csipkevarrás-bemutató is.

A halasi csipkék mindig kézi munkával készülnek, különlegességük abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltésselA halasi csipkevarró természetes alapanyagból, nagyon vékony cérnával, a tradicionális 60 féle öltésminta választott variációjával készíti el a munkát. Egy csipkén mindig ketten dolgoznak: a kontúrozó és a csipkevarró.

Sütő Erika arról is beszélt, hogy a halasi csipke története a 20. század elejéről indul. Az új magyar varrott csipke megszületése a magyar háziipari mozgalom egyik kezdeményezője, Dékáni Árpád nevéhez köthető. Ő készítette 1902-ben az első halasi csipke terveit és Markovits Mária alkotta meg.

Sütő Erika kitért arra, hogy a halasi csipkevarrás élő hagyománya a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 2010 szeptembere óta szerepel, és hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének a része. A tárlat június 15-ig tart nyitva.

(Forrás: MTI)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Mercedes
Mercedes
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.02.26. 17:58

Vissza: HAGYOMÁNYŐRZÉS

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron